Winkelstraat in Egmond aan Zee met zomerse uitstalling

Dagelijkse activiteiten


Dozen fruit op een kraam tijdens de weekmarkt in Egmond aan Zee

Weekmarkt

Op donderdag vind je hier geen grote markt met honderden kramen en geen marktkooplui die elkaars geschreeuw proberen te overtreffen, maar wel een aantal kramen met goede en verse producten. Dat is de weekmarkt in Egmond aan Zee.

In een hip toeristenboekje over Barcelona of een andere willekeurige populaire metropool zou deze weekmarkt omschreven worden als de plek waar locals hun inkopen doen. Of als een plek die nog niet door toeristen ontdekt is. Of als een tegengeluid voor de opkomende supermarktreuzen.

Maar Egmond aan Zee is gelukkig geen metropool. En de weekmarkt is gelukkig gewoon een weekmarkt. Elke donderdag vind je op het Burgemeester Eymaplein (naast Pompadour en tegenover Zeeman) een visboer, kaasboer, groenteman, bakker, bloemist, loempiakraam en nog een aantal aanbieders van mooie producten.

Dus heb je zin in een stukje verse kaas? Een lekker visje? Of een zakje nootjes? Kom op donderdag tussen 08.00 en 13.00 uur naar de weekmarkt in Egmond aan Zee.

Fietsen op het strand in Egmond aan Zee

Wandelen en fietsen


Ga je wandelen, fietsen of hardlopen? De keuze is aan jou! Dankzij de goed onderhouden fiets- en wandelpaden in de duinen kun je alle kanten op. Je vindt hier lange routes voor geoefende wandelaars, maar ook kortere routes voor de minder fanatieke wandelliefhebbers.

Liever met het hele gezin een dagje met de fiets op pad? Ook dan zit je in de duinen goed. Onderweg richting Castricum of Schoorl kom je leuke plekjes met bankjes tegen om lekker uit te rusten en waar kinderen leuk kunnen spelen.

Wil je graag fietsen, maar heb je geen fiets bij je? Huur dan een fiets bij een van de fietsverhuurders in Egmond.

Noordhollands Duinreservaat
Het Noordhollands Duinreservaat is een van de grootste natuurgebieden van ons land en een prachtige plek voor jong en oud. Het gebied is zo’n 20 kilometer lang en 2,5 kilometer breed en strekt zich uit van Wijk aan Zee tot Schoorl. Het Noordhollands Duinreservaat wordt beheerd door PWN, in opdracht van de Provincie Noord-Holland, en omvat duinen, strand, bossen en enkele kleine natuurgebieden.

In de duinen heb je als bezoeker een duinkaart nodig. Elke verkochte kaart draagt bij aan het beheer en behoud van het duinreservaat. Een duinkaart is verkrijgbaar bij de automaat bij de entree van het duingebied of bij Boekhandel Dekker & Dekker in Egmond aan Zee.

Fietsverhuurders
Uitzicht over Egmond aan Zee op een zonnige dag

De mooiste uitzichtpunten

Het is je al opgevallen dat je in een prachtige omgeving bent, maar wist je ook dat er verschillende plekken zijn waar je vanaf een hoog punt van het uitzicht kunt genieten? Op een aantal hoge duinen na is de omgeving verder zo goed als vlak, dus een bezoekje aan een van de uitzichtpunten is zeker de moeite waard.

Torensduin
Op de Torensduin stond tot omstreeks 1915 de Zuidertoren, de toenmalige tweede vuurtoren van Egmond. Een smal paadje schuin tegenover de hoofdingang van Hotel Zuiderduin leid je naar boven.

Uitkijktoren Egmond aan Zee
Als je Egmond aan Zee binnenrijdt en bij de stoplichten rechtdoor gaat, passeer je een goed verstopt uitzichtpunt. Vanaf deze uitkijktoren kijk je over de bomen heen en geniet je van een mooi uitzicht. Vanaf hier kun je zelfs de zee zien!

De Bleek
Op een prachtige plek in het duingebied van Egmond aan den Hoef, op het punt waar de Van Oldenborghweg overgaat in de Weg naar de Bleek, is bovenop een duintop een uitzichtpunt gemaakt. Vanaf hier zie je onder meer Bergen, Alkmaar en de Abdij van Egmond liggen. Een tip van ons: kom hier vooral in het voorjaar eens terug! Dan staan de bloemenvelden in de buurt in bloei.

Vuurtoren
In normale omstandigheden kun je op vrijdag in juli en augustus de trappen van de vuurtoren beklimmen en genieten van het mooie uitzicht over dorp en zee.

Foto van een bruisend Pompplein in het centrum van Egmond aan Zee.

Pompplein

Het Pompplein kun je zien als het hart van Egmond aan Zee. Vanaf deze plek sta je zo op het strand, maar ook direct in de gezellige winkelstraat van het dorp. Aan het plein grenzen enkele gezellige restaurants en leuke winkels. Als de weersomstandigheden het ook maar een beetje toelaten, is het op het Pompplein meteen gezellig.

Zin om te genieten van iets lekkers op een gezellig terrasje? Dan ben je op het Pompplein aan het goede adres! Aan het plein grenzen Het Wapen van Egmond, Restaurant Mats, Brasserie Santiago, Angelo’s en Snack-In. Iets verderop vind je visrestaurant Vis aan Zee, d’Oude Clipper, Casa Paloma en Zonnig Zuid.

Groot bord met een heerlijke lunch met broodjes, fruit en jus d'orange

15 lunchtips in Egmond

Je kunt je er de hele week op verheugen: in het weekend genieten van een middagje Egmond. Dan wil je natuurlijk wel lekker lunchen! Wij hebben een overzicht met restaurants en strandpaviljoens voor je gemaakt.

In het centrum van Egmond aan Zee

Rondom het Pompplein, in het verlengde van de gezellige winkelstraat, vind je veel leuke restaurants waar je lekker kunt lunchen.

Restaurant Het Wapen van Egmond: misschien wel het bekendste restaurant van Egmond aan Zee.

Vis aan Zee: de plek voor een lekker visje of een van de andere specialiteiten voor niet-visliefhebbers.

Brasserie Santiago: op de uitgebreide lunchkaart staat voor ieder wat wils.

Jooi!: een gezellig terras en lekkere lunchgerechten.


Aan de rand van het dorp

Ook (net) buiten het centrum vind je gezellige restaurants die zeker een bezoekje waard zijn!

Restaurant Natuurlijk: biologisch, duurzaam en uit de streek en een midgetgolfbaan in de achtertuin.

Restaurant Van Speijk: hier lunch je op een van de mooiste locaties van Egmond aan Zee.

Restaurant Comer: geniet tijdens je lunch van een panoramisch uitzicht.

EAZEE: een geliefde plek aan de boulevard met een uitgebreide lunchkaart.

Op het strand

Lunchen op het strand? Goed plan! De meeste strandpaviljoens blijven het hele jaar door staan en zijn dus ook in de herfst en winter geopend.

Paviljoen De Jongens: Nieuw strandpaviljoen in Egmond aan Zee. geniet van een heerlijke lunch met prachtig uitzicht.

Bad Egmond: neem plaats op het terras of op een van de bankjes in het zand.

De Uitkijk: broodjes, soepen, pannenkoeken en meer met uitzicht op zee.

Nautilus aan Zee: een modern en warm strandpaviljoen met wisselende kaart.

De Zilvermeeuw: lekkere en duurzame gerechten van verse streekproducten.

Bonustips

Neem ook eens een kijkje bij Koffiebar Tasty voor lekkere koffie en thee en bij ’t Winckeltje voor versbelegde broodjes.
Strandpaviljoen Evi Beach is een stukje lopen over de duintoppen waard!Biertje van Brouwerij Egmond met op de achtergrond de Abdij van Egmond

3 extra activiteiten tips

Tijdens je vakantie of weekendje weg in Egmond aan Zee hoef je je niet te vervelen. Er zijn veel leuke dingen te doen en te zien. Wij hebben 3 leuke activiteiten voor je verzameld.

Minigolf bij Restaurant Natuurlijk
Aan de rand van de duinen, achter Restaurant Natuurlijk in Egmond aan Zee, ligt een uitdagende minigolfbaan met 18 holes. Ga de uitdaging aan en speel met de hele familie of laat de kinderen lekker zelf hun gang gaan. Geniet tussen de holes door van een kopje koffie, drankje of ijsje op het terras van het restaurant. Zijn de kinderen nog niet uitgespeeld? Dan zijn de grote speeltoestellen naast de midgetgolfbaan zeker een aanrader.
www.natuurlijk-egmond.nl

Rondleiding bij Brouwerij Egmond
Als bierliefhebber mag een bezoek aan Brouwerij Egmond niet ontbreken. Hier worden de ambachtelijke abdijbieren van Sancti Adalberti gebrouwen. Tijdens de rondleidingen door de brouwerij leer je op een leuke manier over de geschiedenis van de abdijbieren, het brouwproces en het bierassortiment. Na afloop van de rondleiding kun je in het proeflokaal genieten van een biertje.
www.brouwerijegmond.nl

Knutselen met aangespoeld afval
Op een creatieve manier bezig zijn én bijdragen aan een schonere wereld? Volg een workshop bij Gejut in Egmond aan Zee. Hier krijgt strandafval een tweede leven. Je wandelt samen over het strand en neemt de spullen die je vindt mee naar de galerie. Hier start het creatieve proces: het maken van mooie voorwerpen. Leuk voor het hele gezin!
www.gejut.nl